WIELKANOCNE PRZYSMAKI

0
sałatki, wielkanoc, przepisy, jajka, żurek,
sałatki, wielkanoc, przepisy, jajka, żurek,

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Składniki:

Majonez Dekoracyjny WINIARY ( 3 łyżki )

  • jogurt naturalny ( 3 łyżki )

  • chrzan ( 1 łyżeczka )

  • kiełbasa biała ( 1 sztuka )

  • jajko ugotowane na twardo ( 4 sztuki )

  • papryka czerwona ( 1 sztuka )

  • mix sałat (sałata lodowa, roszponka, rukola) ( 1 opakowanie )

  • sól, pieprz ( do smaku )

    Przygotowanie:

Majonez połącz z jogurtem i chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Kiełbasę podgrzej i pokrój w plasterki. Jajka pokrój w plasterki, paprykę w kostkę. Mieszankę sałat wyłóż do płaskiej salaterki, na sałatach ułóż jajka, kiełbasę i paprykę. Całość polej sosem majonezowo-chrzanowym.

Jajka faszerowane inaczej

Składniki:

Sos tatarski WINIARY ( 2 łyżki )

  • jajka ugotowane na twardo ( 4 sztuki )

  • łosoś wędzony ( 50 g )

  • cebulka ze szczypiorkiem ( 1 sztuka )

  • koperek posiekany ( 1 łyżka )

  • oliwki z papryką ( 8 sztuk )

  • liście sałaty ( do dekoracji )

  • pieprz ( do smaku )

    Przygotowanie;

Jajka obierz, przekrój na połowę, posiekaj żółtka. Łososia oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno posiekaj. Żółtka połącz z Sosem tatarskim, łososiem, koperkiem i cebulką. Dopraw pieprzem. W miejsca żółtek włóż farsz łososiowy. Udekoruj oliwkami i ułóż na liściach sałaty

Łatwy żurek

Składniki:

Żurek Nasza Specjalność WINIARY ( 1 opakowanie )

  • kiełbasa biała ( 2 sztuki )

  • szynka wiejska ( 100 g )

  • śmietana kwaśna 18% ( 2 łyżki )

  • natka pietruszki posiekana ( 1 łyżka )

  • jajko ugotowane na twardo ( 2 sztuki )

  • chlebek do żurku ( 3 sztuki )

  • pieprz ( do dekoracji )

Przygotowanie:

Zupę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotuj 5 minut. Kiełbasę pokrój ukośnie w 2 cm plastry i podsmaż na suchej patelni. Szynkę pokrój w paseczki, jajka na ćwiartki. Do Żurku dodaj śmietanę i dopraw pieprzem. Z chlebków odkrój wierzch, wydrąż i podpiecz w piekarniku. Do gorących wlej żurek, dodaj porcje kiełbasy, szynki, jajka i natkę pietruszki. Przykryj odkrojonym kawałkiem. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Babka majonezowa

Składniki:

Majonez Dekoracyjny WINIARY ( 4 łyżki )

  • Cukier wanilinowy ( 1 opakowanie )

  • Proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka )

  • jajko ( 4 sztuki )

  • cukier ( 0,75 szklanki )

  • mąka ziemniaczana ( 0,5 szklanki )

  • mąka pszenna ( 0,5 szklanki )

  • aromat cytrynowy ( do smaku )

    Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzej do 170°C. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj. Dodaj Majonez Dekoracyjny i aromat. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.

Jajka w szynce

Składniki;

Majonez ( 4 łyżki )

  • jajko ugotowane na twardo ( 4 sztuki )

  • ogórek kiszony ( 2 sztuki )

  • szynka konserwowa lub polędwica łososiowa ( 16 plastrów )

  • chrzan ( 2 łyżki )

  • natka pietruszki posiekana ( 1 łyżka )

  • jogurt ( 2 łyżki )

Przygotowanie:

Jajka pokrój na ćwiartki. Ogórki przekrój na 8 części. Każdą ćwiartkę jajka wraz z kawałkiem ogórka kiszonego zawiń w plasterek szynki lub polędwicy. Jogurt połącz z majonezem, chrzanem i pietruszką. Ruloniki polej sosem chrzanowym. Udekoruj natką pietruszki.

Pascha Magdy Gessler

Skladniki:

masło

250g

cukier puder

200g

wanilia

4 laski

cytryny

1

żółtka

8

twaróg pełnotłusty

1 kg

śmietana 22%

ok. 1,5 szklanki

domowa skórka pomarańczowa

ok. 50 g

rodzynki

50-100g

koniak do namoczenia rodzynków

orzechy włoskie

ok. 100g

 

Przygotowanie:

Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy i rodzynki namoczone wcześniej w koniaku. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa.

Wielkanocny pasztet

Składniki:

Mięso mielone z indyka 500 g

  • wędzony boczek w kawałku 200 g

  • wątróbka drobiowa 250 g

  • suszone morele i śliwki spora garść

  • kajzerka 1

  • rosół drobiowy 1 szklanka

  • jajka 2

  • sól pieprz kolendra wg uznania

  • mleko 2 łyżki

  • żółtko 1

Przygotowanie:

Gotujemy rosół, dodajemy umytą i oczyszczoną wątróbkę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy wątróbkę, a w rosole moczymy kajzerkę. Mięso wraz z wątróbką i bułką trzykrotnie zmielić w maszynce o małych oczkach (ja użyłam najmniejszych).

Następnie dodać 2 jajka, 2 łyżki rosołu, sól, pieprz i zmieloną świeżo kolendrę. Na koniec dodać suszone morele i śliwki (można pokroić w mniejszą kostkę). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać z wierzchu, widelcem zrobić ozdobne tłoczenie. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Moja rada: aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż na niego folię aluminiową, którą zdejmij około 15-20 minut przed końcem pieczenia.

Piec w 180 stopniach około 60 minut. Jak się upiecze (pamiętaj o przykryciu folią i zdjęciu jej 15-20 minut przed końcem pieczenia) ostudź, włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pyszny z chrzanem i ogórkiem kiszonym. Smacznego;)