UK: bakterie kałowe w lodzie z Costy, Starbucksa i Caffe Nero

0

Jak poinformowało BBC, w próbkach lodu trzech najpopularniejszych sieci kawiarni na Wyspach wykryto bakterie kałowe.

Tony Lewis, ekspert w dziedzinie badań bakteriologicznych, powiedział na antenie stacji:

Próbki z mrożonych napojów kawiarni Costa, Starbucks i Caffe Nero zawierały różne stężenia bakterii (…) Nie powinny one być jednak obecne na żadnym poziomie.

Poziom czystości kawiarnianych stolików, tac i krzeseł badano w 30 różnych punktach sieci. Zanieczyszczenia stwierdzono w 7 na 10 próbek z Costy oraz w 3 na 10 próbek sieci Starbucks i Caffe Nero.

Costa zapowiedziała już zaktualizowanie swych wytycznych odnośnie sposobu przechowywania lodu. Przedstawiciele Starbucksa zamierzają przeprowadzić wewnętrzne śledztwo w tej sprawie, a rzecznik Caffe Nero zapewnił, że sieć „podejmie odpowiednie działania” celem zapewnienia odpowiedniego poziomu higieny w swoich punktach.

źródło: BBC

(kmk)