Energetyczne śniadanka

0
śniadanie, Grecki omlet, QUESADILLA Z PATELNI, Zielony koktajl, Owsianka z owocami i miodem, Pasta twarogowa,
śniadanie, Grecki omlet, QUESADILLA Z PATELNI, Zielony koktajl, Owsianka z owocami i miodem, Pasta twarogowa,

Pasta twarogowa

Składniki:

½ kg sera białego twarogowego
¼ szkl. śmietany12 %
pół świeżego ogórka

kilka rzodkiewek

dwa pomidorki

pół żółtej papryki
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ser połączyć ze śmietaną na gładka masę.

Warzywa pokroić w kostkę lub w paski. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.

Wszystkie składniki połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego !

quesadilla z patelni

Składniki:

1. pierś kurczaka
2. papryka
3. pomidor
4. sałata
5. ogórek
6. ser
7. przyprawy
8. 2 placki tortilli

Przygotowanie:
1. pierś podsmażyć na patelni
2. wszystkie warzywa pokroić w kostkę
3. doprawić mięso
4. na rozgrzanej patelni położyć nawilżony placek
5. na niego położyć ser
6. póżniej wszystkie inne składniki
7. znowu ser i przykryć plackiem
8. początkowo smażymy na małym ogniu aż ser się zacznie rozpuszczać
9. Potem przykładamy talerz- zsuwamy i obracamy na drugą stronę
10. teraz już możemy zwiększyć ogień

Grecki omlet

Składniki:

3 jajka
kilka gałązek natki pietruszki
2 nieduże pomidory
10 oliwek czarnych z zalewy słonej
1 czerwona cebula
10 dag sera feta
sól morska
pieprz młotkowany z kolendrą
Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę,
dorzucamy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz wydrylowane oliwki.
Mieszając co chwilkę podsmażamy ok 3 minut. Jajka rozkłócamy, dodajemy
sól, pieprz, posiekana natkę pietruszki, mieszamy. Wylewamy na patelnię,
kiedy maa się zetnie przewracamy na druga stronę. Gotowy omlet
obsypujemy obficie pokuszonym serem feta.

Zielony koktajl

Składniki:

2 dobrze upchane szklanki świeżego szpinaku
1 i 1/2 banana
1 kiwi
1 szklanka soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Liście szpinaku umyj i osusz. Do dzbanka blendera wrzuć pokrojonego w grubsze plasterki banana. Dodaj kiwi. Na wierzchu ułóż liście szpinaku. Wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Zamknij dzbanek blendera i wszystko zmiksuj aż powstanie gładki napój.

Owsianka z owocami i miodem

Składniki:

3-4 łyżki płatków owsianych

50 ml mleka

3-4 łyżki naturalnego jogurtu

garść owoców jagodowych (np. maliny; borówki amerykańskie)

1/2 startego jabłka

3-4 orzechy (nerkowca; włoskie; makadamia) lub migdały

1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)

2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać – oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.