Koniec projektu Google+ po ujawnieniu danych użytkowników

0
Social Media Facebook Twitter Google Internet by TheDigitalArtist (CC0 1.0)

Google zablokowało swoją sieć społecznościową Google+, po ujawnieniu danych swoich użytkowników.

Ujawniono, że błąd w ich oprogramowaniu oznacza, że informacje, które według ludzi były prywatne, były dostępne dla stron trzecich.

Google twierdzi, że miało to wpływ na 500 000 użytkowników.

Według raportu dla Wall Street Journal, firma wykryła tę kwestię już w marcu, ale jej nie ujawniła.

WSJ zacytował wewnętrzną notatkę Google, która mówi, że zrobienie tego spowoduje „przyciągnięcie uwagi organów regulacyjnych”.

BBC skontaktowało się z Google w celu uzyskania dalszych komentarzy.

Google+ została uruchomiona w 2011 roku, szybko stając się nieudaną próbą konkurowania z portalem Facebook.

Mówiąc o narażonych danych, Google oświadczył w poniedziałek: „Nie znaleźliśmy żadnych dowodów na to, że którykolwiek z programistów zdawał sobie sprawę z tego błędu lub nadużywał interfejsu API i nie znaleźliśmy dowodów na to, że jakiekolwiek dane profilu zostały niewłaściwie wykorzystane.”

Google twierdzi, że nadal będzie oferować prywatne sieci zasilane przez Google + dla firm, które obecnie używają tego oprogramowania.

Źródło: bbc.co.uk