Probiotyki w żywności mogą być bezużyteczne

0
Food fotografie designed by Nensuria - Freepik.com

Produkty probiotyczne są „w większości bezużyteczne” i tak naprawdę nie wspierają zdrowia jelit – twierdzą naukowcy. Zespół badawczy stwierdził, że żywność oznaczana jako probiotyk, taka jak jogurt i napoje mleczne, ma niewielki wpływ na organizm.

Naukowcy z Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu po przeprowadzeniu jednej z najbardziej szczegółowych analiz stwierdzili, że żywność uznawana za „dobrą dla jelit” ma niewielki wpływ lub nie ma go wcale. Dzisiaj supermarkety są pełne produktów spożywczych sprzedawanych jako probiotyki, a do najpopularniejszych należą jogurty, napoje mleczne, kimchi czy herbata kombucha.

Zespół badawczy stwierdził, że probiotyki muszą być dostosowane do indywidualnych potrzeb, aby stały się odpowiednio skuteczne. Dr Eran Elinav z instytutu w wywiedzie dla BBC stwierdził, że nie należy oczekiwać, że gotowy produkt, oznaczany jako probiotyk, będzie pracował u każdego konsumenta w taki sam sposób.

Naukowcy z Weizmann przyjrzeli się efektom, tworząc własny koktajl probiotyczny, w którym wykorzystali 11 powszechnie znanych dobrych bakterii – w tym Lactobacillus i Bifidobacteria. W ciągu miesiąca miksturę podano 25 zdrowym ochotnikom, po tym uczestnicy byli usypiani, a próbki pobierano chirurgicznie z wielu miejsc w żołądku.

Dr Elinav i jego zespół następnie zbadali próbki, aby zobaczyć, gdzie bakterie pomyślnie się skolonizowały i czy takie przypadki doprowadziły do jakiejkolwiek aktywności jelitowej.

Wyniki, opublikowane w czasopiśmie naukowym Cell, pokazały że w około połowie przypadków „dobre bakterie” nie zdziałały zbyt wiele w całym układzie pokarmowym.

W pozostałych 50% przypadków bakterie zatrzymały się, ale na krótko, zanim zostały wyparte przez istniejące mikroby.

Naukowcy twierdzą, że probiotyki i mikrobiomy – żywe organizmy w ciele – muszą być szerzej zbadane, to nowe badanie jest niezależne i dlatego nie jest jednoznaczne.

Dr Trevor Lawley, badacz mikrobiologii w Sanger Institute, powiedział, że nie był zaskoczony ustaleniami naukowców z Weizmanna. Powiedział BBC iż: „probiotyki istnieją już od dłuższego czasu i są poddawane dokładniejszej analizie”.

„Są to bardzo innowacyjne badania, ale są to wstępne ustalenia, które wymagają replikacji”.

„Jelita mają naturalną właściwość powstrzymania kolonizacji, ponieważ zwykle blokują patogeny i to jest coś, co musimy pokonać.”

Odrębne badanie wpływu probiotyków po podaniu antybiotyków sugerowało, że mogą one być szkodliwe, ponieważ przenoszą się, by zastąpić zarówno dobre, jak i złe bakterie.

Źródło: inews.co.uk