Uwaga bakteria w mrożonkach

0
Peas Frozen Vegetables Green Raw Food Nutrition by PDPics (CC0 1.0)

Co prawda sezon na świeże warzywa w pełni, jednak niektórzy z nas używają mrożonych produktów do gotowania. W związku z tym proponujemy zapoznać się z alertem ogłoszonym przez Food Standards Agency, który dotyczy mrożonych produktów warzywnych firmy Greenyard Frozen UK Ltd.

Na stronie internetowej FSA można znaleźć pełną listę produktów, które mogą zawierać bakterię Listeria monocytogenes www.food.gov.uk. Co istotne w oświadczeniu można również znaleźć charakterystykę produktu, tak aby móc zidentyfikować zakażony produkt w swojej zamrażarce. Jeżeli takowy znajdziesz, nie jedz go, tylko zwróć do sklepu w którym został on zakupiony.

Zakażenie tą bakterią może spowodować zapalenie opon mózgowych, a objawy podobne są do grypy i mogą wywołać m.in. wysoką temperaturę, ból mięśni, dreszcze, nudności lub biegunkę.

Źródło: www.food.gov.uk