ANIA I TOMEK – czyli walka na noże i widelce

0

ONA

Wuzetka świąteczna
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
400 ml kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
nasączenie:
1 szklanka wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka oddzielmay od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po trochu cukru i pojedyńczo dodajemy żółtka jaj. Do takiej ubitej masy dodajemy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy nam ciasto ostygnie dzielimy na dwie części. Kawe rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem i gdy nam ostygnie nasączamy biszkopty. Żelatynę rozpuszcamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody, gdy nam ostygnie dodajemy do ubitej kremówki. Połowę ubitej kremówki kłądzamimy między biszkopty, a druga połowę na samę górę. Wykładzamy nożykiem do tortów. Z pozostałej kremówki robimy dekoracyjne wzorki ze specjalnej strzykawki do dekoracji. Chłodzimy.
czas: 30-60 minut

Wielkanocny żurek z kiełbasą w chlebie

1/2 litra zakwas do żurku,
2 op. żurek w proszku,
5 szt. kiełbasa biała,
3 szt. liść laurowy,
5 szt. ziele angielskie,
30 dag boczek wędzony,
3 łyżki majeranek,
1,5 litra wywar z mięs do pasztetu,
do smaku sól pieprz

Do wywaru po gotowaniu mięsa do pasztetu wlewamy zakwas do żurku, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, Boczek smażymy na patelni, wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojoną w plastry białą kiełbasę i gotujemy około 10 minut. Po czym dodajemy żurek w proszku rozmieszany w 3/4 szklanki wody, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy na koniec majeranek i chwilkę gotujemy. Podajemy w chlebie, który można kupić w sklepach z polską żywnością.
czas: 60 minut

On

Żurek z wędzonką i boczkiem
gotowany boczek – 10 dkg
Żurek Knorr ( 1 opak.)
ząbek czosnku ( 2 szt.)
majeranek – 1 łyżka

Pokrój boczek w kostkę, wrzuć do 650 ml wrzącej wody i gotuj ok. 5 minut.
Rozrób Żurek Knorr w 100 ml zimnej wody, wlej do wrzątku z boczkiem.
Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy wraz z majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
czas: 30 minut

Sałatka ziemniaczano śledziowa
filety śledziowe – 300 gramów
małe ziemniaki – 1 kilogram
cebula czerwona – 2 sztuki
rukola – 1 sztuka
sok z cytryny – 1 łyżka
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta

Wyszorowane dokładnie ziemniaki zawiń w folię aluminiową, każdy osobno. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 40 minut. Wystudź, obierz i pokrój na cząstki. Odsączone filety śledziowe pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, jabłka podziel na cząstki i usuń gniazda nasienne. Następnie cząstki pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki wymieszaj z cebulą, jabłkami i śledziami. Skrop sokiem z cytryny. Dołóż listki rukoli. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
czas: 50 minut

Jaja faszerowane
mięso z gotowania rosołu – 300 gramów
jaja – 8 sztuk
przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżka
majonez – 2 łyżki
natka pietruszki – 0.5 pęczka
kapary do dekoracji – 1 łyżka
sól – 1 łyżeczka
masło – 1 łyżka

Ugotowane jaja na twardo przekrój na pół i wyjmij żółtka. Posiekaj drobno szynkę i połącz z żółtkami. Następnie dodaj majonez oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj aż powstanie pasta.
Pastę mięsną nakładaj najlepiej za pomocą worka do szprycowania do połówek białek. Jaja faszerowane udekoruj listkami natki pietruszki i rzodkiewką.
czas: 30 minut

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here